Om Ögonstenen Ljuvliga Lisa ”Elsa”

Ögonstenen Ljuvliga Lisa, som tillvardags lyssnar till namnet Elsa, är född den 4 jan 2012.

Mamma är Opal, som du kan läsa mer om under länken ”Om Opal”.

Pappa är Menine’s Look Twice. Du kan se foto på honom och hans högt prisbelänta föräldrar (mulitchampions) under länken L-kullen.

När man köper en valp vill man självklart veta en del om föräldrarna för att i viss mån kunna bilda sig en uppfattning om hur ens egen hund kommer att bli. Även egenskaper och utseende från generationen innan (mormor, morfar, farmor, farfar) kan ibland slå igenom kraftigare än man tror. Självklart betyder miljö och fostran en hel del, men man får inte utesluta de ärftliga komponenterna.

Redan från start var tikarna i Opals första kull betydligt tuffare och livligare än de båda bröderna. Så jag förstod tidigt att Elsa skulle utvecklas till en riktig vildbase. Till skillnad från Opal grävde hon i trädgården och hittade på diverse bus, men blev naturligtvis förlåten, då hon är oemotståndligt charmig. Hon är supersocial och älskar, verkligen älskar alla. Både tvåbeningar och fyrbeningar. Rädsla och skygghet verkar inte finnas i henne.

Liksom sin mor är hon skottfast, en fördel kring jul och nyår då det smäller i tid och otid under hundpromenaderna.

Elsa har fått en annan uppväxt än Opal, då hon bor hos mina vänner i Örkelljunga. Där har hon, förutom mänskligt sällskap, sällskap av den dansksvenska gårdshunden Jack. Men periodvis är hon här hemma hos oss och är lika lycklig var hon än befinner sig. En stor fördel med sociala hundar är att de inte blir lika olyckliga när man tvingas lämna bort dem pga semester eller sjukdom. Enmanshundar lider svårt när de skiljs från sin ägare. Hundar som Elsa acklimatiserar sig snabbt till nya miljöer - utan att för den skull älska sin matte eller husse mindre.

Nattetid sover hon tryggt i sin korg och ber först på morgonkvisten om tillåtelse att komma upp i sängen. Hon är duktig på att hålla sig och man behöver inte stiga upp i ottan för att rasta henne.

Elsa var lite senare i utvecklingen än Opal och började inte löpa förrän hon var exakt 10 månader. Det kanske kan bero på att Elsa är en stor papillon, men dock inom gränsen för rasstandarden. Hon var störst i kullen, så den hane jag kommer att utse åt henne bör vara av den mindre modellen. Man kan misstänka att valparna då kommer att bli av lite varierande storlek.

Pappa till de väntande valparna är Dansk och Japansk Champion Smile Line G-A Royal Rord Spirit klicka för mer info!

Jag hoppas att hennes egenskaper ska gå i arv till avkommorna. Och med en dito trevlig pappa till valparna så har jag anledning att tro det bästa.

Ögonstenen Ljuvliga Lisas stamtavla


Copyright © Madeleine Wallgren 2013

”Elsa” 8 månader på valputställning.

Ovan ”Elsa” som valp och på gröna kudden vid 4 månaders ålder. Nedan mor Opal och dotter Elsa på utställning.

Elsa 1 år och 9 månader